Skip to content

A női foglalkoztatás korcsoportonként (EU 27 – HU – 10 új tagállam)

A nők foglalkoztatási rátája korcsoportonként Magyarországon, az EU 27 országában és a 10 új tagállamban - 2011

Jelenleg egész Európában a foglalkoztatás területén a legnagyobb probléma, hogy 25-55 közötti korosztályok tudnak igazán aktívan részt venni a munkaerőpiacon.  A férfiak és a nők esetében is így van. A nők esetén is kétszer annyian foglalkoztatottak ezekben a korcsoportokban, mint az ennél fiatalabbak vagy idősebbek esetében.

A 2008-as válság hatására a legnagyobb rátacsökkenés a 25 év alattiaknál kimutatható, illetve a 25-44 közötti korcsoportokban is még visszaesés tapasztalható. A 45 felettieknél a válság alatt is nőtt a női foglalkoztatási ráta.

A hazai folyamatok iránya ugyanilyen, de sajnos a mértéke ….. (ez majd egy önálló bejegyzést érdemel!)

Azt azonban a fenti grafikon is mutatja, hogy 35-55 között nincs nagy eltérés az EU átlagától. Ha tovább darabolnánk a korcsoportokat, s 5 éves intervallumokat hasonlítanánk össze, akkor a 40-55 éves korcsoportoknál egyezők vagy kicsit magasabbak az értékeink az EU-nál.

S az iskolai végzettség szerinti szegmensek közül a diplomásoknál nagyobbak; az érettségizett, de nem diplomás csoportban közel egyezők; az érettségi nélküli alacsony iskolai végzettségű csoportban pedig az EU átlagtól legkisebb lemaradást mutatók ezek a korcsoportok.

Számos szakmai anyagban a fiatalokat, az alacsonyan képzetteket és az időseket kiszolgáltatott helyzetben levő csoportokként említik a munkaerő-piaci lehetőségeik alapján. Hát ez sajnos a múlt évtized folyamán még fokozottabban igazzá vált nálunk is.

Please share:
Published inRégi blogpostok
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)