Skip to content

Intenzív növekedés a női foglalkoztatásban

A KSH gyorstájékoztatójának adatai szerint a nők foglalkoztatási aránya a 2010 februári 50%-ról 54,7%-ra emelkedett, azaz ma magasabb a női foglalkoztatási mutató, mint négy éve a férfiak és a nők együttes rátája volt. Az előző kormány 2010-es hasonló időszakához viszonyítva 129 ezer fővel több nő dolgozik a 15-64 évesek korosztályában hazánkban, és 200 ezerrel több férfi.

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint ilyen intenzív növekedés soha nem történt korábban Magyarországon.

A jelenlegi kormány foglalkoztatáspolitikája meghozta gyümölcsét: a nevezett korcsoport foglalkoztatási mutatója 5,8%-kal (54,6%-ról 60,4%-ra) emelkedett a négy évvel ezelőttihez képest, ezen belül a nők esetében 50%-ról 54,7%-ra.

A bővülés csak 30%-ban – nők esetében 22%-ban – a munkanélküliek számának csökkenéséből fakadt, hisz a négy év alatt összesen 100 ezer fővel csökkent a munkanélküliek létszáma, ebből 29 ezer fővel a nőké. A különbözetet, azaz a bővülés nagyobb részét az adta, hogy jóval kevesebben szorultak ki a munkaerőpiacról, és váltak inaktívvá 64 éves koruk előtt, mint korábban. Összességében 229 ezerrel több a gazdaságilag aktívak száma, mint 2010-ben, és ebből 100 ezerrel több a nők száma.

A munkahelyek nagyobb arányú megtartásában egyértelműen a munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményeinek hatása mutatható ki, amit már közel 800 ezer munkavállaló, azaz minden ötödik foglalkoztatott után tudnak érvényesíteni a munkáltatók. E mellett az elsődleges piacon új munkahelyek is létrejöttek, hisz 329 ezer főnél jóval kevesebbel bővült a közfoglalkoztatottak és a külföldön munkát vállalók azon köre, amit a munkaerő-piaci felmérésben a KSH mérni tud.

(Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium,2014. március 29. 15:42)

Please share:
Published inSajtómegjelenések
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)