Skip to content

A magyar munkanélküliség csökkent leginkább

(forrás: http://www.hirado.hu | MTI | 2014. 05. 03. 09:50:00)

Az Európai Unió tagállamai közül az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa szombaton az MTI-t .

Az Európai Unió tagállamai közül az elmúlt négy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség – tájékoztatta szombaton az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa.

Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint ugyanis az elmúlt 12 hónapban csak tíz ország tudta csökkenteni a munkanélküliséget, háromban stagnált, 15 tagállamban pedig növekedett az állástalanok száma – közölte Szalai Piroska.

Mint elmondta: az Eurostat által kiadott közlemény szerint Magyarország teljes szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája 2014. februárban 7,9 százalékos volt, ami 3,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10 tagállamban alacsonyabb a munkanélküliség mértéke, mint Magyarországon, illetve a magyar adat lényegesen kedvezőbb a 10,5 százalékos uniós átlagnál.

Különösen kedvező, hogy valamennyi tagállam közül Magyarországon csökkent a leginkább az ifjúsági és a női munkanélküliség. A 25 év alatti fiatalok körében 20,7 százalékra, a nők esetében pedig 8,3 százalékra mérséklődött az állásnélküliek aránya; mindkét adat kedvezőbb, mint az uniós átlag – sorolta a volt miniszteri biztos.

Szalai Piroska úgy vélekedett, hogy a munkanélküliség 2013-2014-es mérséklődésében jelentős szerepet játszottak azok a járulékkedvezmények, amelyek bevezetését a Munkahelyvédelmi Akcióterv tette lehetővé.

Please share:
Published inSajtómegjelenések
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)