Skip to content

Öt éve áthelyeztük a fókuszt, s azóta jönnek az eredmények a foglalkoztatásban

2006_2015_foglstatus

Közel két hete ismertek a 2015. havi munkaerő-piaci adatok. Az éves pontos számokat majd márciusban fogja a KSH nyilvánosságra hozni, de már szakértői becsléseket tudunk készíteni a múlt év folyamatainak vizsgálatára.

Többnyire a 15-64 éves korcsoportot szoktuk vizsgálni. 2015-ben – hasonlóan a 2014-es évhez – jelentősen (57 ezer fővel) csökkent a korcsoport népessége, ennek ellenére ismét több, mint 100 ezer fővel többen dolgoznak. Ez csak úgy történhetett, hogy a nem foglalkoztatottak létszáma 163 ezer fővel csökkent. A nem foglalkoztatott státuszúak vagy munkanélküliek (akik 36 ezerrel vannak kevesebben, mint előző évben) vagy gazdaságilag inaktívak (akiknek a száma 127 ezerrel kisebb, mint egy évvel korábban).

2011 óta hazánkban folyamatosan nő a foglalkoztatottak létszáma, miközben a népességszám csökken. A nem foglalkoztatottak létszámának fogyása a népességszám csökkenésének többszöröse. 2010 óta 206 ezerrel kevesebb 15-64 éves él hazánkban, ezen idő alatt közülük 475 ezerrel többen dolgoznak, s 680 ezerrel kevesebb a legálisan nem foglalkoztatott. A nem foglalkoztatottak csökkenésének negyedét, csupán 162 ezer fős csökkenést tudunk a munkanélküliek között kimutatni, s háromnegyedét, 518 ezer főset az inaktívak között.

A leírt folyamatok 2010-ben kezdődtek. Korábban a népességfogyás kisebb mértékű, éves 18 ezer fős volt, a foglalkoztatottak létszáma viszont folyamatosan csökkent, miközben a nem foglalkoztatottak közt 2008-ig az inaktívak létszáma nőtt jelentősen, utána pedig a munkanélkülieké.

2010 előtt a foglalkoztatáspolitika elsődleges célja a munkanélküliek számának minimalizálása volt. Mivel képtelenek voltak a foglalkoztatás csökkenését megállítani, ezért a munkanélküliek számát úgy tudták viszonylag alacsony szinten tartani, hogy korhatár előtti nyugdíjas és egyéb segélyekből élő inaktív státuszba szorították ki azokat, akiket pillanatnyilag feleslegesnek tartottak a munkaerő-piacon. Sokszor hallottuk, hogy a gazdasági hatékonyság növekedésével együtt jár a foglalkoztatás csökkenése. Minél kevesebben termelik meg a GDP-t, annál hatékonyabb a gazdaság. S az ilyen nagyon hatékonyan megtermelt GDP-nk nem volt már elég az inaktívak eltartására, ezért pörgött fel a hitelspirál.

Ebből a csapdából csak úgy lehetett kitörni, hogy a foglalkoztatást állítottuk a fókuszba.

Please share:
Published infoglalkoztatásmunkanélküliségnői foglalkoztatásRégi blogpostok
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)