Skip to content

2015-ben a 25 év alatti és az 55 év feletti nők foglalkoztatása javult legjobban (2015. női foglalkoztatásáról II.)

2015_éves foglalkoztatasirata_korcsoportonként

A KSH múlt pénteken nyilvánosságra hozta a 2015. éves foglalkoztatási adatait, köztük a nőkét is, ahogy ezt a korábbi években is szokta. A kirajzolódó folyamatok legérdekesebb oldalait mini elemzés-sorozatban mutatom be, ez immár a második része a sornak.

Korcsoportonként vizsgálva a fiatal nők foglalkoztatási rátája 1999 és 2009 közti évtizedben megfeleződött. 16,2%-os szintig zuhant, majd stagnált, s igazán látványos emelkedése a munkahelyvédelmi akció 2013-as bevezetésének hatására indult el. Két év alatt 7 százalékpontot javulva 2015-re 23,1%-os foglalkoztatási rátájú a 15-25 éves korcsoport.

Az Uniós átlag 2008-2013 között 4%-os csökkent, jelenleg nagyon kicsit emelkedik, de inkább csupán stagnál.

A foglalkoztatás szempontjából legjobb korcsoport, a 25-54 éves nők foglalkoztatási rátája 2011-től folyamatosan emelkedik, négy év alatt összesen 7,8%-ot, míg az unióban nem egészen 1%-ot csupán. Jelenleg jóval az uniós átlag felett járunk: e korcsoportban 74,4% dolgozik. E növekedést jelentősen befolyásolták a munkahelyvédelmi akció szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozók és a kisgyermekesek után járó kedvezményei, valamint a GYED extra keretében a GYED mellett legálisan munkát vállalók megjelenése a munkaerő-piacon.

Az 55 felettiek az unióban is intenzíven javulnak. A magyar növekedés kicsivel jobb e csoportban az uniós átlagnál. Itt szintén a nyugdíjkorhatár emelkedése mellett a munkahelyvédelmi akció kedvezményeinek hatása is érezhető.

A múlt év folyamatit a következő bejegyzésekben részletezzük tovább.

Please share:
Published infoglalkoztatásnői foglalkoztatásRégi blogpostok
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)