Skip to content

A kkv-k iparűzési adója felére csökken jövőre

Mint tudjátok, ezt az adót annak is kell fizetni, aki veszteséges. Ha van bevétel, fizetni kell. Még akkor is, ha ez a bevétel nem elegendő a bérekre sem.
Sokszor hallhattátok már tőlem, hogy a járvány kapcsán azoknál a működő kis és mikrovállalkozásoknál, ahol van alkalmazott, valamit tenni kellene az IPÁ-val.
Nos megszületett a döntés, minden kkv-ra vonatkozik.

Mivel ez az adó az önkormányzatokhoz folyik be, egyértelmű, hogy valamilyen kompenzációról intézkedni kell. Szerintem ebben a helyzetben a normális önkormányzatok a problémáik mellett örülnek azért annak, hogy a cégeik megtesznek mindent, hogy ne legyenek nagy elbocsátások.
A magyar munkanélküliség idén novemberben 4,1% – 190 ezer fő, 2009 novemberében pedig 10,5% – 438 ezer fő volt. Az unióban most 7% körüli, jóval magasabb, mint nálunk, mi az 5. legalacsonyabb vagyunk. 2009-ben 9% körüli volt, akkor mi az átlagnál jóval nagyobbak közt voltunk, a 8. legrosszabb.

Mielőtt még beindulnának a félremagyarázók: nemcsak a munkanélküliségünk alacsony, a foglalkoztatás-csökkenésünk is a legkisebbek egyike. 21 ország 3. negyedéves foglalkoztatási rátáját adta ki eddig az Eurostat, az adatok folyamatosan jönnek. Ezek közül mi vagyunk az egyedüli tagállam, akiknek az idei ezen időszaki rátája elérte a múlt év azonos időszaki adatát. Tehát a magyar munkaerőpiac július-szeptemberre visszakorrigált, természetesen belső átrendeződésekkel. No erről nemsokára írok majd külön is!

Please share:
Published inBlogönfoglalkoztatásvállalkozásfejlesztés
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)