Skip to content

4%-kal nőhet a minimálbér – Magyar Nemzet

Ha hétfőn döntés születne a 4%-os minimálbér emelésről, akkor a GYED plafon már januárra visszamenőlegesen is megemelkedne, ahogy a minimálbér alapján számolt többi juttatás is a kormány ígérete szerint.

A munkavállalók bérét ez kötelezően csupán februártól érintené a versenyszférában. Illetve a 2016-os bérmegállapodás érvényben van egészen 2022-ig, amely szerint júliustól a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökken akkor, ha a múlt évben a versenyszférában elértük az bruttó átlagkeresetek 6%-os növekedését. Erre reális esély van! Egyelőre a január és az október közötti értékeket ismerjük, ebben az időszakban megvolt a 6%. A KSH már a teljes múlt évre kiadta a fogyasztói árindexet, ami kisebb a 12 hónapra, mint az első 10 hónapban volt, így ha a keresetnövekedés az utolsó két hónapban eléri az első 10 havit, akkor egész évre is meglesz a bűvös 6%.

Így júliustól már 13,5% szocho várható. (Ez 2009-ben még 32% volt, majd 2016-ig 27%, s onnan évente jelentősen csökkenve érte el a jelenlegi 15,5%-ot, s szurkolok a 13,5%-nak!)

Íme a teljes cikk a Magyar Nemzetből. Köszönöm Nagy Kristóf!

Please share:
Published infoglalkoztatáskeresetek (earnings)Sajtómegjelenések
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)