Skip to content

Magyarországon volt a 3. legkisebb különbség a férfiak és a nők átlagnyugdíja között 2019-ben

Jön a tavasz 🙂🌱
Ugyan holnap meleg lesz, de ezt mégsem a meteorológiai előrejelzések alapján mondom, hanem azért mert egyre több hír, interjú, cikk jelenik meg a különböző területeken a nemek közti különbségekről. Keszül mindenki a nőnapra. Számtalan olyan van, ami nem valós magyar adatokra támaszkodva tesz megállapításokat – magyarul félreinformál.

Tegyünk itt is tisztába dolgokat! A nők gazdasági helyzetéről fogok a következő napokban postolni. Előzetesen annyit, hogy nem is gondolnátok, mennyi olyan terület van, ahol mi a legjobbak közt vagyunk. Egyik ilyen a nyugdíjak.

Magyarországon volt a 3. legkisebb különbség a férfiak és a nők átlagnyugdíja között, 2019-ben mindössze 10,4% , ami közel harmada az uniós átlagnak. Ma adta hírül az EUROSTAT.
2010-ben 15% volt ez az érték, 5 százalékpontot csökkent. Az uniós átlag 2010-ben 34,8% volt 2018-ra 30,1%-ra javult, még a 2019-es érték csak a grafikonból ismert, 29%, az adattáblák nem tartalmazzák.

A baltikumi és a V4 országokban a legkisebb a különbség, itt a nők ugyanúgy heti 40 órát dolgoznak, mint a férfiak, és a mostani nyugdíjasok közt sok a diplomás vagy legalább érettségizett nő. Azokban az országokban a legnagyobb a különbség, ahol vagy sok a nyugdíjkorhatár előtti években is részmunkaidőben foglalkoztatott nő vagy még mindig nagyon kevés az iskolázott nők aránya az idősebb generációkban.

A nemek közti eltérést úgy számolják, hogy az öszes 65 év feletti nő átlagos nyugdíjjövedelmét hasonlítják az összes 65 év feletti férfi átlagához országonként. Mivel a nők nagyobb arányban dolgoztak az alacsonyabb átlagkeresetű ágazatokban (pl. egészségügy, vendéglátás, szálláshelyszolgáltatás, un. egyéb szolgáltató ágazat – azaz fodrász, kozmetikus, stb.), s a férfiak nagyobb arányban voltak a magasabb átlagkeresetű területeken (pl. informatika), ezért az eltérés ilyen számítással soha nem fog megszűnni. Nincs olyan adat, sem az EUROSTAT, sem az OECD sem a magyar KSH adatgyűjtésében, amely az azonos munkakörben levők különbségét vizsgálná.

Tudom, hogy számos cikkben azt írják, hogy ez a mutató az azonos munkakörben azonos körülmények között dolgozók eltérését mutatja, de ez nem igaz. A mutató azért olyan népszerű, mert még pár éve Viviane Reding, korábbi EU biztos kezdte emlegetni. 

Please share:
Published inBlogjövedelem (income)
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)