Skip to content

Számtanpélda egy elképzelt településen a nemek közti fizetéskülönbségekről

Nőnap előtt mindig szóba kerül a nemek közti fizetéskülönbség. 2011 óta írok erről a témáról, de úgy érzem, még mindig érdemes elővenni. A legfontosabb tények: – 2013 óta az Eurostat mérése szerint jobbak vagyunk az uniós átlagnál, a legutolsó ismert érték (2018) 12,2%- Az OECD átlagnál mindig alacsonyabbak voltunk, benne szoktunk lenni a legjobb 5-ben. A legutolsó ismert érték (2018) 5,1%.- egyik elemzés sem mutatja az azonos munkakörben dolgozók közti különbséget, hanem az unió az összes nő keresetének és az összes férfiénak az átlagát számolja, s a nők átlagát hasonlítja a férfiakéhoz, az OECD pedig ugyanígy számol, de az átlag helyett a mediánnal.

Több postot is tervezek, most elsőként elővettem egy régi számtanpéldámat, remélem érthetőbb lesz, miért értelmetlen a fizetéskülönbségeket így mérni. Íme:

Egy kis példa egy képzelt mini állam oktatási ágazatában a nemek közti fizetési különbségekre. (Nem kell félni, sem elkattintani, érthető, ígérem!)

Szerintetek mint tegyen az oktatási miniszter, hogy az uniós javaslat szerint eltüntesse a nemek közti bérszakadékot a saját ágazatában?
Ja: és az EU szerint nálunk a pénzügyi ágazat után az oktatásiban a legnagyobb a bérszakadék. Ott, ahol bértábla szerint sorolják be a pedagógusokat. No hát ennyire komoly és megalapozott így ez az üvegplafonozás.

A nők harmada a közszférában (oktatás, egészségügy, szociális ágazat, közigazgatás) dolgozik, itt jóval kisebbek a keresetek, mint az informatikában vagy a pénzügyi ágazatban.

Tehát az átlagok és a mediánok különbsége elsődlegesen abból fakad, hogy az egyes területeken eltérő a nők és a férfiak létszáma. Ennek ellenére minden évben sokan dolgoznak ennek a rosszul megfogalmazott feladatnak a megoldásán. Íme az unió tavalyi cikke, amiben felszólítanak mindenkit, hogy biztosítsanak egyenlő béreket: https://www.europarl.europa.eu/…/biztositani-kell-az…A baloldali politikusok kampányokhoz szoktak csatlakozni, s egyéb látszatprogramokban részt venni minden évben úgy, hogy állítják, hazánkban pokoli a helyzet.

Kezeljük helyén az ilyen állításokat!

Please share:
Published inBlogkeresetek (earnings)női foglalkoztatás
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)