Skip to content

A foglalkoztatás javulása elsődlegesen az inaktivitás csökkenésből fakad

2015Q4megoszlás

A munkaerő-piac legfontosabb fogalmainak tisztánlátáshoz segítségként készítettem a fenti ábrát.

2010 előtt egész Európa, benne mi is, elsődlegesen a munkanélküliség kezelésére fókuszáltunk. Ezért is hívta akkor a városi humor Munkanélküliségügyi Minisztériumnak a terület akkori csúcsszervét.

2010 tavaszán szinte egyszerre helyeződött át a fókusz a foglalkoztatásra hazánkban és az unióban.

Így a 2010 előtti 2,6 milliós inkatív létszámot öt év alatt hatszázezerrel sikerült csökkenteni. Jelenleg a korcsoport 69%-a aktív, akkor 60-62% volt csupán. Európa legjobb foglalkoztatással bíró délnémet régióiban azonban több, mint 80% az aktívak aránya. Ott számos fiatal diák és kisgyermeket nevelő nő dolgozik heti 2-3 napot legálisan részmunkaidőben. Nálunk elenyésző a részmunkaidős atipikus foglalkoztatottak aránya, ők mind inkatív státuszúak.

Az inaktívak számának előbb említett hatszázezer fővel történő csökkenése mellett öt év alatt a foglalkoztatottak száma ötszázezerrel nőtt, a munkanélküliek száma pedig 174 ezerrel csökkent. (A 15-64 éves teljes népesség is több, mint kétszázezer fővel csökkent.)

A számok mutatják, hogy a foglalkoztatás bővülésünkhöz kisebb létszámmal járult hozzá a munkanélküliség csökkenése és többel az kisebb inaktivitás.

Please share:
Published infoglalkoztatásmunkanélküliségönfoglalkoztatásRégi blogpostok
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)