Skip to content

Dobogón: Vas megye, Budapest, Fejér megye – decemberben 8 megyénkben jobb a foglalkoztatás az Unió átlagánál

2015Q4terkep_megyek

A KSH nyilvánosságra hozta a 2015. IV. negyedév megyei foglalkoztatási adatait.

A megyék és a Főváros foglalkoztatási ráta alapján felállított rangsorában a dobogón sorrendben Vas megye, Budapest és Fejér megye állt a múlt év végén.

A mérések történetében először 2015. III. negyedévében Vas megye 15-64 éves korcsoportbeli foglalkoztatási rátája lépte át a 70%-ot. Az év végére követte Budapest is.

Míg a III. negyedévben 6 megyénk, most várhatóan már 8 foglalkoztatási rátája éri el, illetve haladja meg az uniós átlagot.

A legnagyobb javulás az előző év azonos időszakához mérten Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyékben mutatható ki, 4,6 százalékponttal nőtt mindkét helyen a foglalkoztatási ráta. E két megyénkben történt a legnagyobb munkanélküliségi ráta csökkenés is (Borsod-Abaúj-Zemplénben 3,5; Zalában 2,9 százalékpontos) és inaktivitási arány csökkenés is (Zalában 2,7; Borsod-Abaúj-Zemplénben 2,6 százalékpontos).

Munkanélküliség tekintetében várhatóan már csupán 2 uniós átlagnál magasabb rátájú megyénk lesz (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg), de az inaktivitás még mindig nagyon magas szinte az egész ország területén. Az uniós átlagnál most is csupán két helyen, Vas megyében és Budapesten vagyunk jobbak sajnos.

E számokból is látszik, hogy az ország nagy részén a 15-64 éves korúak esetében nagyobb feladat az inaktívvá válás megelőzése, illetve az aktivitás növelése, mint a munkanélküliség kezelése. Már csak pár olyan megyénk van, ahol a munkanélküliség csökkentésével tudunk foglalkoztatást bővíteni, legtöbb helyen az inaktívvá válás megakadályozásával illetve az inaktívak bevonásával lehet.

Please share:
Published infoglalkoztatásmunkanélküliségRégi blogpostok
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)