Skip to content

A női foglalkoztatás javulásának üteme változatlanul az egyik legnagyobb Európában az idei első negyedévben is

2016_Q1_ffi-noi rata

A KSH ma nyilvánosságra hozott 2016. évi első negyedéves adatai szerint a 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája 58,8%, 2,1 százalékponttal magasabb, mint a múlt év hasonló időszakában.

A rátánk ismét csúcson, ilyen magas értékünk soha sem volt korábban. A nők javulása 2012 második negyedévétől az unió legjobbjainak egyike.

50 ezer fővel többen,1 932 ezren dolgoztak ebben a korcsoportban az év elején, s 126 ezren voltak munkanélküliek. A munkanélküliségi ráta 6,1%-ra – 1,8 százalékponttal mérséklődött.

Az inaktívak létszáma a korcsoportban 1 228 ezer, közel 300 ezer fővel alacsonyabb, mint 2010-ben volt.

A férfiak foglalkoztatásbővülése 2014-től kezdődően felgyorsult – ahogy ez látszik is az ábrán. Így ők most gyorsabban javulnak hazánkban, mint a nők. Ha azonban az elemzéseinkben nemcsak a nemek közti versengés szítása a célunk, hanem pontos képet szeretnénk adni a munkaerő-piaci trendjeinkről, akkor nem szabad lekicsinylően kezelni a nők uniós átlag két és félszeresét is elérő javulását sem.

A férfiakat a járműipar kimagasló növekedése és az építőipar érzékelhető felébredése húzza és húzni fogja továbbra is. Nekünk sem kell azonban aggódni: a feldolgozóiparban a női létszám is emelkedett, valamint a turizmus és a szolgáltatási ágazatok is bővülnek folyamatosan!

Please share:
Published infoglalkoztatásnői foglalkoztatásRégi blogpostok
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)