Skip to content

Jól állunk a keresetek terén is az unióban

Az Eurostat legfrissebb becslése szerint nálunk várható a legkisebb keresetcsökkenés a tagállamok közül. Az idei becsült mediánkeresetet hasonlították a múlt évihez, s -12% és -1% közötti csökkenést becsülnek, nálunk -1%.

Megállapításaik:
“Kormányzati ellentételezés nélkül az uniós munkavállalók becsült jövedelemvesztesége a teljes keresetük -5% -a. Ez a veszteség nagyrészt azoknál kimutatható, akik hiányoztak a munkából, vagy csökkentett munkaidőben dolgoztak. Az országos szintű általános hatás valószínűleg az országon belüli ágazati struktúrától függ. Úgy tűnik, hogy azokban az országokban van a legnagyobb jövedelemcsökkenés, amelyek a legjelentősebb a turizmus. A leginkább érintett ágazat a vendéglátás- és szálláshely szolgáltatás, ahol csaknem 20% -os veszteségeket becsülnek.

Úgy tűnik, hogy a munkanélküliség miatt bekövetkezett jövedelemveszteség néhány kiszolgáltatott alcsoportra koncentrálódik, például a fiatalokra és az ideiglenes munkavállalókra. Általában arányaiban az alacsony keresetűek szenvednek el nagyobb csökkenést, az országok felében 3–6-szor nagyobb veszteségek mutathatók ki náluk, mint a magas bérűeknél.

A bérkompenzációs rendszerek enyhítették a kereset kiesését. Ezek az intézkedések -1% és -5%-t javítottak az országokban. Számos országban az alacsony jövedelműek részesülnek a legnagyobb arányban a bérkompenzációs rendszerekből.” 

Please share:
Published inBlogfoglalkoztatáskeresetek (earnings)
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)