Skip to content

IPA – korbácsolják a kedélyeket

Az IPA (helyi iparűzési adó) kedvezmény ügyében korbácsolják a kedélyeket még mindig sajnos. Ha nem akarjuk, hogy a munkaerő-piacunk bezuhanjon, akkor a kkv-kra kiemelten kell figyelnünk, mert legnagyobb arányban ők teremtenek munkát.

A KSH pénteken hozta nyilvánosságra a legfrissebb vállalkozásdemográfiai adatait. 2019-ben 857 ezer működő vállalkozás volt az országban, 66 ezerrel több, mint 2018-ban, ennek 28%-a, azaz 238 ezer Budapesten. (Regisztrált vállalkozásunk kétszer ennyi van. Működő az, aki 2019-ben értékesített valamennyit vagy/és volt foglalkoztatottja.)

Közülük működő mikrovállalkozás (0-9 fő foglalkoztatottal) 818 ezer, kisvállalkozás (10-49 foglalkoztatottal) 32 ezer, középvállalkozás (50-249 fő foglalkoztatottal) 5 ezer és 1080 darab a nagyvállalkozás (250 főnél több alkalmazottal).

A fővárosban 225 ezer (az összes 28%-a) működő mikro, 10 ezer kis (az összes 32%-a), 1800 közép (az összes 34%-a) és 391 nagyvállalkozás volt (az összes 36%-a).

A versenyszféra (oktatáson, egészségügy és szociális területen és a közigazgatáson kívül mindenki) foglalkoztatottjainak (alkalmazottak és önfoglalkoztató vállalkozók együttesen) 72%-át a kkv-k foglalkoztatják most is – a képen a zöld torta.

Ugyan a kkv-k a versenyszféra teljes árbevételének 59%-át adták – képen a kék torta – s így a teljes országos iparűzési adónak is kb. ilyen arányát képviselik. Ennek fele kerül most elengedésre országosan, azaz a teljes IPA bevétel 30%-a.

Ez az átlagos kiesés nem egyforma, jelentősen függ az adott település méretétől. A kisebb településeken nagyobb arányú a kiesés – ezért húztak meg egy vonalat 25 ezer főnél, az ennél kisebb létszámú települések automatikusan kompenzációban részesülnek.

A nagyvárosok IPA befizetéseiben sokkal nagyobb arányú a nagyvállalatok részaránya. Budapesten a 2015-ös adatot ismerem, akkor az egymilliárdnál nagyobb cégek adták a város teljes IPA bevételének 70%-át, a százmillió alatti cégek pedig mindössze 3,7%-ot jelentettek a fővárosnak. Ebből az adatból becsültem a korábbi posztomban, hogy a fővárosban maximum 10% kiesést jelenthet a kkv-k adójának felezése. A félrevezető kommunikáció ennek többszöröséről szól!

További adalékok:
– a KSH szerint 777 milliárd volt 2019-ben az országban az összes IPA bevétel. Ebből 294 milliárd a fővárosé. Ezen osztoznak a kerületek és a fővárosi önkormányzat. Most ebből max. 30 milliárd maradhat a kkv-knál. E kiesés kompenzációjáról kell elkezdeni a tárgyalásokat a kormánnyal. A nagyságrend érzékeltetéséhez pár napja írtam, hogy a sajtó a Lánchíd felújítási költségeinek 5 milliárddal történő indokolatlan emelkedéséről cikkezett.

– továbbá érdemes lenne kicsit elgondolkodni azon, hogy nem lehet-e az adóbeszedés hatékonyságát javítani itt is. Egy hete olvashattunk róla, hogy a kormány ebben is példaértékű fejlődést produkált, mert Magyarországon az un. áfarés (a kivetett és a beszedett áfa különbsége) a 2010-es 21,9 százalékról 2019-re 6,6 százalékra mérséklődött az Európai Bizottság becslése szerint. Itt jóval több, mint 10%-ot “hozott be” a NAV a Gyurcsány-Bajnai időszakhoz viszonyítva a digitális számlázást és az online pénztárgépeket bevezetve. Lehetne ám innoválni, fejleszteni a válság alatt! 

Please share:
Published inBlogönfoglalkoztatásvállalkozásfejlesztés
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)