Skip to content

Összesítő a minimálbér, a bruttó és a nettó kereset reálértékének az elmúlt három évtizedben történt változásairól

Kérésetekre összeszerkesztettem az elmúlt napokban készült minielemzésekből a három évtized folyamatait. Igazatok van, látványos lett!
Megvallom nektek, ha egy hónapja csak úgy elém tett volna valaki egy ilyen ábrát, hitetlenkedve szemléltem volna én is. December 30 óta foglalkoztat a téma. Akkor torpantak meg a minimálbér tárgyalások, s már este jöttek az aggódó telefonok, hogy nem lehet, hogy ilyen “vészteljes” időben befagyjanak a bérek.
A bérek-keresetek az utóbbi időben jó irányban fejlődtek, csak remélni lehet, hogy valamilyen szinten fenn tudjuk tartani.
Sokan vagyunk, akik emlékszünk azokra az időkre, amikor pillanatok alatt elértéktelenedett a pénzünk. Akkor január elsején látványos emelések ugyan voltak, de az infláció még ennél is nagyobb volt.

Az újságokban most is csak a számszerű növekedést ábrázoló grafikonok keringenek. Leolvasható róluk például, hogy 2004-ben 6%-kal nőtt a minimálbér. De kinek jut eszébe, hogy ebben az évben 6,8%-os volt az infláció. Vagy mutatja a grafikon, hogy 2007-ben is 4,8%-kal emelték a minimálbért. De azt elfejeltették rárajzolni, hogy akkor 8% infláció miatt ez reálérték csökkenést jelentett. 2014-ben pedig 3,6%-kal nőtt csak a minimálbér, de a rezsicsökkentés miatt nem volt infláció (-0,2% volt). Ezzel azt sugallják, hogy 2010 előtt nagyobb minimálbér és bruttó valamint nettó átlagkereset növekedés volt, mint mondjuk 2014-ig. De láttátok a számításaimból, hogy ez téves következtetés.

A legfőbb dolog, amiről az újságok nem írnak, hogy az elmúlt évtizedben a minimálbér vásárlóértéke háromnegyedével, a nettó átlagkereset vásárlóértéke kétharmadával, a bruttó átlagkereset vásárlóértéke több, mint 58%-kal nőtt. Ilyen évtizedünk nem volt a rendszerváltás óta. A jobboldali kormányok esetén minden esetben jelentősen nőtt a keresetünk vásárlóértéke, a baloldaliak pedig hagyták elinflálni ezt. Sőt a jobboldali kormányok úgy növelték a kereseteket, hogy a legalacsonyabbaknál volt arányaiban legnagyobb növekedés, azaz zárult a bérolló, csökkentek a különbségek. A baloldali kormányok alatt nőttek a különbségek, nyílt a bérolló.

Ehhez kellett először is egy jó gazdasági környezet. Ez azonban kevés, hisz 2004-2008 közötti kitűnő gazdasági környezetben minden uniós tagállamban jelentősen javultak a reálkeresetek, nálunk nem.
Kellett hozzá továbbá nagyon jó gazdaságpolitika. Most mind a jegybank, mind a pénzügyminisztérium azonos irányba fejleszti az országot. Az utolsó öt év adatai alapján látható, hogy 2015-2019 között nálunk csökkentek legjobban a munkát terhelő adók az OECD országai közül. Ez a szociális hozzájárulási adó 27%-ról történő jelentős csökkentésének köszönhető. Jelenleg15,5% ennek az adónak a mértéke, s ha szerencsénk lesz, akkor júliustól akár 13,5% is lehet majd.
Most a válságkezelésnél a kormány első lépése nem a bankok konszolidációja volt, hanem éppen fordítva, a vállalkozók és a családok számára tette elérhetővé a törlesztési moratóriumot. Tapasztalhatjuk, hogy a helyi közösségek és a helyi vállalkozások együtt küzdenek a túlélésért, a munkahelyek megtartásáért. Vedd a hazait, rendelj ebédet a közeli étteremből, s hasonló akciók futnak. Megerősödött mindenhol a helyi összefogás az igazi lokális ökoszisztémák, amiket korábban is sokat emlegettünk.

Anna &the Barbies énekelte, hogy
“Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak.”
Hát most mi nem akárhogy élünk, az biztos, s lesz miről mesélni majd az unokáknak! Óvjuk meg egymást, figyeljünk egymásra, s figyeljünk a részletekre, ne hagyjuk félrevezetni magunkat!

A korábbi postok:
– minimálbér:
Az évenkénti minimálbér megállapodások az Orbán kormányok időszakában 14 alkalomból mindannyiszor reálérték növekedést eredményeztek, míg a baloldali kormányok időszakában 12 alkalomból 10-szer reálérték csökkenést hoztak. https://www.facebook.com/piroska.szalai.54/posts/3225601867689367
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/244883890322085
– bruttó átlagkereset:
2020-ban a magyar bruttó havi átlagkereset meg fogja haladni a 400.000 Ft-ot.
https://www.facebook.com/piroska.szalai.54/posts/3247792522136968
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/262758135201327
– nettó átlagkereset kedvezményekkel:
Novemberben a kedvezményekkel számolt nettó havi átlagkereset először haladta meg a 300 ezer forintot
https://www.facebook.com/piroska.szalai.54/posts/3249035935345960
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/264101875066953

Köszönöm a Számok – a baloldali álhírek ellenszere – nak, hogy átvette az írásokat! 

Please share:
Published inBlogfoglalkoztatáskeresetek (earnings)
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)