Skip to content

Az ezer főre jutó házasságok aránya 2020-ban elérte az 1985-ös szintet, ezzel Európában a legjobbak egyike vagyunk

Az Eurostat ma ezzel a házasságkötéseket bemutató térképgrafikonnal köszöntötte a Bálint napot.

Én pedig szeretettel egészítem ki egy olyannal, ahol jól láthatóaz, hogy hogyan alakult a házasságkötések aránya az elmúlt 60 évben hazánkban.

Az Eurostat legutolsó ismert adatai a 2019-es évről vannak, akkor Magyarországon az ezer főre jutó házasságkötések száma 6,7 volt, s ezzel a tagállamok között Litvánia után a második helyen álltunk Lettországgal holtversenyben. A KSH a napokban közzé tette a 2020-as adatokat is, onnan tudható, hogy 6,9-re nőtt a múlt évben ez a mutatónk. Legutóbb 1985-ben volt ekkora a házasságkötések aránya nálunk.

A házasságkötések aránya és a termékenységi ráta nagyon hasonló módon alakult az elmúlt 60 évben. (Korábbi postban részleteztem azt.) A GYES és a szocpol lakásvásárlási kedvezmények emelték a házasságkötések arányát, a munkanélküliség megjelenése, a Bokros csomag hatására pedig jelentősen csökkent ez az arány. A csökkenés 1998-2020 között az első Orbán kormány idején megállt, stagnálni kezdett 4,4-4,5 szinten, majd a kormányváltás után ismét zuhanni kezdett, s 2010-re elérte a 3,6 minimum szintet. 2010 után az Orbán kormányok új családpolitikája hatására már majdnem megduplázódott ez az arány. Míg 2010-ben az unió 27 tagállama közül a 23. helyen álltunk (mindössze Spanyolországban, Luxemburgban, Bulgáriában és Szlovéniában volt kisebb a házasságkötések aránya), addig 2019-re a 2. helyre léptünk előre. Ilyen növekedés sehol nem volt a tagállamok között.

Minden kutatás arról számol be, hogy a házasságban több gyermek születik, mint házasság nélküli párkapcsolatban. De az is igaz, hogy csak akkor kötnek az emberek házasságot, ha bíznak a jövőben, az anyagi biztonságérzetük van olyan szinten, hogy mernek tervezni, azt érzik, hogy saját kezükben a sorsuk irányítása. Ha azt érzik, hogy érték a család a társadalom, a közösségek számára is.

Nagyon fontos látni, hogy a javulás a pandémia alatt sem állt meg nálunk. További javulás csak akkor elképzelhető, ha további jelentős családtámogatási intézkedések születnek. Ilyenek a baloldali kormányok alatt nem születtek, az Orbán kormányok alatt pedig folyamatosan.

Boldog Valentin napot mindenkinek!

Please share:
Published inBlogdemográfia
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)